Celebrate Safe
Er gaat niets boven opgaan in de muziek, dansen in de zon, onderdeel zijn van een grote uitzinnige groep feestvierders, dansen tot je voeten niet meer willen, chillen op de camping, flirten met mooie mensen en losgaan met je vrienden. Niets is mooier dan het goede leven te vieren en het mooie gevoel te delen met alle partypeople om je heen. Nog mooier aan een goed feest, is heelhuids en gezond weer thuiskomen.
Hoe leuk feesten ook is, het is nooit helemaal zonder risico’s. Het is daarom goed te weten wat de risico’s zijn, van blaren, uitdroging tot het gebruik van alcohol en andere drugs. Om die reden is Supremacy een partner van Celebrate Safe. Celebrate Safe is een platform met tips en betrouwbare informatie over bewust en veilig feesten. Hieronder vind je hun 10 tips om veilig te feesten:
Plannen is jezelf verwennen. Voor sommigen is voorpret net zo belangrijk als het moment zelf. Naar welk feest ga je en met wie? Wat trek je aan? Hoe ga je ernaartoe? Je kunt ook nadenken of je alcohol of andere drugs wil gebruiken. En check met je vrienden wat zij van plan zijn. Dan weet je wat je moet doen, mocht er iets misgaan.
Wees lief voor jezelf en de mensen om je heen. Als iedereen een beetje op elkaar let, heeft iedereen het leuk. Zie je dat iemand zich niet ok voelt? Blijf even wachten tot er iemand van de crew of de EHBO is. Als je op het feest een meetingpoint afspreekt, kun je elkaar vinden als je telefoon het niet meer doet.
Better safe than sorry. Celebrate safe!
Aan het gebruik van alcohol en andere drugs zitten altijd risico’s. Of je het voor het eerst doet of vaker hebt gedaan, dat maakt weinig verschil. Ieder middel heeft een andere uitwerking. Het effect ervan is afhankelijk van wat je neemt, waar je het neemt, hoeveel je neemt en hoe jouw lijf erop reageert.
Wil je toch iets gebruiken? Ga van tevoren op zoek naar informatie en geloof niet alles wat je hoort of leest. Laat je drugs voor gebruik testen.
En, vergeet niet dat harddrugs nog steeds illegaal zijn. Je krijgt in Nederland geen boete als je harddrugs gebruikt. Maar de meeste feesten en clubs hanteren een zero tolerance beleid. Je mag daar geen drugs gebruiken of bij je hebben. Huisregels over cannabis kunnen verschillen: Check vooraf de website van het feest of de locatie.
Nieuwe alcoholwet
Sinds 1 juli 2021 is er een nieuwe alcoholwet. Aan bezoekers onder de 18 mocht al geen alcohol verkocht worden. Maar als je onder de 18 bent kun je nu ook zelf een boete krijgen als je toch alcohol koopt, bij je hebt of aanneemt van iemand anders. Bovendien is iemand van boven de 18 die alcohol koopt voor iemand die minderjarig is nu ook strafbaar.
Meer informatie over het gebruik van alcohol, andere uitgaansdrugs en bewuster feesten, check Unity.nl of volg Unity op Facebook en Instagram.
Een party zonder muziek, is als cola zonder prik. En omdat je natuurlijk zo lang mogelijk wilt genieten van je favoriete muziek, is het verstandig om zuinig om te gaan met je oren. Drie tips:
1. Luister zo veilig mogelijk; kijk op welke plek je het beste kunt genieten en toch genoeg afstand houdt van de boxen. Te dichtbij staan kan schadelijk zijn voor je oren.
2. Draag die doppen! Bij geluidsdrukken hoger dan 80 dB is het verstandig om oordoppen te gebruiken. Op deze manier hoor je de muziek nog steeds goed, kun je makkelijker communiceren met je vrienden en je beschermt je gehoor.
3. Gun je oren af en toe wat rust. Zoek zo nu en dan een rustige plek op om je oren een ‘pauze’ te geven. Zo kunnen ze even bijkomen waardoor je uiteindelijk langer kunt genieten van je favoriete muziek.
Voor meer informatie check ilovemyears.nl
Zelfs als je nog eindeloos veel energie lijkt te hebben, is het slim om af en toe even een break te nemen. Stop met dansen en ga naar een rustig plekje om te chillen, wat te drinken of te eten. Ook als je je goed voelt, is zo’n pauze een goed idee. Want soms voel je pas achteraf hoe warm of moe je bent. Zoek een koel plekje in de club of in de schaduw van een festivaltent. Is het winter? Ga niet naar buiten, maar vind binnen een plekje.
Wat voor de een het begin van een leuke flirt is, is misschien voor de ander net een stap te ver. Iemand lastigvallen is natuurlijk nooit oké! Vermoed je dat iemand wordt lastiggevallen? Check of diegene oké is of geef de security een seintje
Nee is nee. Respecteer elkaars grenzen. Probeer anderen niet over te halen om iets te doen wat ze niet willen. Twijfel je of de ander het nog wel leuk heeft? Vraag het of stop met wat je aan het doen bent. En jij hoeft je ook niet te laten overhalen om iets te doen wat jij niet wil. Blijf bij jezelf en luister naar je gevoel.
Of het nou gaat over het gebruik van alcohol of andere drugs, een flirt of op een bepaalde tijd naar huis gaan: celebrate life, maar wel met respect voor elkaar grenzen.
Feesten is, naast dansen, ook lekker flirten en sjansen. Maar voorkom spijt achteraf. Geef aan wat jij wil. Wil de ander iets waar jij geen zin in hebt? Misschien ben je toch niet zo’n goede match. Je hoeft je niet te laten ompraten en je mag je je altijd bedenken!
Iedereen heeft een andere grens voor welk gedrag hij gewenst of ongewenst vindt. Vindt de één het prima om gezoend te worden door een onbekende? Een ander zit daar totaal niet op te wachten. Het is niet altijd zo duidelijk waar die grens ligt. Check dus even of die ander het net zo fijn vindt als jij, met de simpele vraag: Ben je oké?
En mocht het zover komen: gebruik condooms. Die beschermen je tegen een SOA’s, HIV en ongewenste zwangerschappen.
De crew van het feest of de club is er voor jouw veiligheid en die van anderen. Dus mocht je worden lastiggevallen, is er ruzie, voel je je niet lekker of zie je dat het niet goed gaat met iemand anders? Waarschuw dan de security of iemand van de organisatie. Zij kunnen de EHBO oproepen, een lastige bezoeker aanspreken of diegene eruit zetten. Mocht je je niet lekker voelen, dan kun je natuurlijk ook zelf naar de EHBO gaan. Ook al is de security soms streng en ook al lijkt iemand van de crew heel druk, ze zijn er om jou te helpen als dat nodig is.
Voel je je niet lekker, of twijfel je of het wel goed gaat met je? Of gaat het niet zo goed met een van je vrienden? Ga naar de EHBO. Zij zullen je helpen.
Je kunt altijd aankloppen bij de EHBO. Voor een pleister omdat je een blaar hebt of een paracetamol. En ze helpen je ook als je je niet lekker voelt na het gebruik van alcohol of andere drugs.
What happens in de EHBO, stays in de EHBO. Alles wat je daar bespreekt of gebeurt, is vertrouwelijk. Dus je kunt de EHBO-crew vertellen wat je hebt gedronken of genomen. Dan kunnen zij je beter helpen.
Kun je niet zelf naar de EHBO, vraag de security of crew om ze op te roepen. Zie je dat iemand anders zich niet lekker voelt? Laat hem of haar niet alleen en wacht tot er hulp is.
Voordat je naar een feest of festival gaat is het slim om ook even na te denken hoe je weer veilig thuiskomt. Pak je de taxi? Is er een Bob? Neem je de pendelbus? Check even bij je vrienden wat zij van plan zijn.
Als je alcohol of andere drugs hebt genomen, denk je misschien dat je fit genoeg bent om te rijden, maar dat ben je niet. Je voelt het vaak niet, maar onder invloed reageer je echt veel minder snel dan wanneer je nuchter bent. Ook vermoeidheid is een probleem.
Energiedrankjes, koffie en andere stimulerende middelen helpen je niet om je weer nuchter en fit te krijgen. Dus… laat je thuisbrengen, of dat nou met een taxi, auto, bus, tram of trein is. Ga je met de auto? Spreek dan van tevoren af wie de Bob is. Stap alleen in als je chauffeur nuchter is en laat je Bob gefocust rijden. Handjes boven de gordels dus.
Hoe leuk het feesten ook is, op een gegeven moment is je batterijtje gewoon leeg en heeft je lijf rust nodig. Slapen is heel lekker en nodig om te herstellen. Neem de tijd om bij te komen.
Zorg goed voor jezelf ‘the day after’. Trakteer jezelf op een lekker ontbijt, wat snacks en tijd om te chillen. Geef jezelf de tijd om op te laden. Dan ben je sneller klaar voor een volgend weekend.
Supremacy vind het belangrijk dat iedereen zo veilig mogelijk kan feesten. Ondanks dat realiseren we ons dat het risico’s met zich meebrengt wanneer je gaat feesten. Om die reden promoten we Celebrate Safe op het grootste gedeelte van onze events. Op deze evenementen is een Celebrate Safe stand aanwezig waar bezoekers langs kunnen gaan. Of het nu gaat om suizende oren, die leuke jongen/meid die je hebt ontmoet, drugs, of alcohol, bij de Celebrate Safe stand ben je altijd welkom. Voel je je niet goed? Ga alsjeblieft naar de EHBO, die zijn er om je te helpen.
Voor meer tips over veilig en gezond feesten, check: www.celebratesafe.nl.